Hvilken madras skal du vælge? Det kan være svært at finde rundt i de mange madrasser som kan købe online såvel som offline. For at finde ud af hvilken du bør vælge, så skal du se på dig selv og derigennem finde dine behov, se guiden herunder:

 

Hvilken størrelse madras?

Din højde og bredde er afgørende for valget af hvilke madrasser du bør se på. Din madras bør være minimum 20 centimeter længere end din højde. Er du 185, bør du altså vælge en madras som er mindst 205 centimeter. Vedrørende bredden, så bør man som udgangspunkt vælge en madras med bredde på 90 centimeter, hvis man er bredere end gennemsnittet bør bredden være større, er du lille men ligger uroligt om natten bør du også se på bredere madrasser, og mindre hvis du ligger meget stille og er smal af bygning.

Generelt: Madras 90×200 eller Madras 90×220

 

Hvad er din vægt?

Når du har fundet frem til størrelsen på madrassen, er næste skridt at finde ud af hvilken hårdhed du bør vælge. Madrasser findes i forskellige hårdhedsgrader, hvilken der passer dig, afgøres af din vægt. Din ryg skal være lige når du ligger på siden, hvis du vejer mindre end gennemsnittet bør du vælge en blødere madras (specielt hvis du har brede hofter/skuldre), mens du omvendt hvis du vejer mere end gennemsnittet bør vælge en hård madras som sikrer du "holdes vandret" uden at synke ned i madrassen.

Generelt: Under 75 kg = Medium, +75 kg = Fast og vejer du mere end 100 kilo bør du vælge Ekstra Fast.

 

Madras hårdhed - Hvordan du vælger rigtigt.

I mange år har der været fokus på skrønen om at jo hårdere man ligger på sin madras desto bedre, dette er ikke korrekt. Når du køber en ny madras, så skal du sikre dig at du får et jævnt tryk fordelt over hele kroppen, ved at ligge vandret og stabilt så får din krop ganske enkelt den bedste behandling.

Et trick du kan bruge, til at vurderer om du ligger korrekt på madrassen, er at du når du ligger skal kunne presse din hånd under lænden og have et jævnt fordelt tryk på kroppen – en anden måde at vurderer om du har den rigtige madras hårdhed på, er ved at hverken dine hæle eller bagdel skal synke ned i madrassen da den så vil være for blød.

Hvis du allerede har en fuldt ud brugbar madras, og derfor ikke er interesseret i at udskifte den – men du har en fornemmelse af at den er for hård, så kan det være oplagt at bruge en rullemadras til at gøre den blødere og dermed mere velegnet til din krop.

Materialer til Madrasser

De mest populære materialer der bruges til madrasser i dag er følgende, Skum, Koldskum, Viskoelastisk Skum, Latex. De første med skum og koldskum er af den dårligste kvalitet typisk, mens Viskoelastisk skum og Latex er derimod ofte af en meget god kvalitet, da materialerne tilpasser sig kroppen – det er også disse der typisk gør sig gældende i topmadrasser.

For at få en bedre åndbarhed i materialerne, så er naturlatex, memory foam (viskoelastisk skum) samt kokosnød særdeles gode. Udover at disse materialer kan forbedre åndbarheden i madrassen, så vil det også være med til at sikre, at dynen er allergivenlig, hygiejnisk og fri for bakterier. Perfekt som en madras til børn, såvel som voksne.

 

Boxmadras

Boxmadrasser, Boksmadrasser – Kært barn mange navne. Denne type madras er opbygget i en ramme, typisk af træ, som gør at fjedrene holdes stabile. Ved at have en "boks" omkring madrassens indhold, så er det også en boxmadras som har muligheden for at monterer meder/ben under, hvorefter man ikke behøver nogen sengeramme for at have en seng i normal højde. Når du vælger boksmadras gælder det om at finde en model der passer dig til den rigtige pris.

Det er ofte muligt at finde gode tilbud på boksmadrasser på nettet, ved at finde disse udsalg, så har du altså muligheden for at få en billig boxmadras til en overskuelig pris.

De mest populære størrelser er:

Madras 140×200 samt Madras 120×200. Hvis du er over 180 bør du se efter modeller med en længde på mere end 200 centimeter, her er den foretrukne model således 140×220.

Mest brugte fjedre i Boksmadrasser:

Bonellfjedre – Timeglasformede, side om side sammensat med stålspiraler.

LFK Fjedre – Cylinderformede, står tættere sammen og er mindre end Bonell.

Pocketfjedre – Både Timeglas & Cylinder, pakket ind i stofposer.

 

Topmadras

Topmadrasser er med til at forbedre din søvn væsentligt – hvis du vælger den rigtige. En topmadras er således de madrasser som ligger ovenpå den egentlige madras – hvilket også er ensbetydende med at det er denne som kommer i direkte kontakt med din krop, i modsætning til boksmadrassen.

Hvis du vælger den rigtige model, så kan en topmadras ikke alene give dig en bedre komfort mens du sover, men samtidig opsuger den en del af den naturlige kropssved der opstår under søvnen, derved kan den beskytte din boksmadras mens du samtidig har mulighed for at vaske de fleste typer af topmadrasser.

Topmadrasser og deres fordele:

Mulighed for at kompenserer for en for hård el. blød boksmadras

Beskytter madrassen mod både slid og fugt.

Sikrer længere levetid på madrassens facon og dermed brugskvalitet.

Hvilken type topmadras skal man vælge? Koldskum, Memory Foam eller Latex.

Skum er den billigste variant, og bliver hurtigere slidt og opbrugt end de andre typer, hvis man vælger koldskum vil det forlænge levetiden en del.

Memory Foam er optimalt i forhold til komfort, da det former sig efter din krop og derved giver en bedre komfort end koldskum. Når denne type skum bliver opvarmet af din krop, så tilpasser det sig kropsformen og vil ved løbende brug blive bedre og bedre i forhold til ligepræcis din krop.

Latex er blevet mere og mere populært som materiale til topmadrasser. Ved at bruge latex madras så vil du få en hårdere seng, hvilket kan være ideelt hvis din indkøbte madras er for blød og du derfor skal have udlignet dette.

Hvis man sover sammen med sin partner, så har man mulighed for at vælge 2 forskellige boksmadrasser og placerer som bund, dermed kan man tilpasse madrasvalget til kroppen på person der sover der – men ved en topmadras skal man vælge en enkelt og derfor bør den også blive tilpasset jeres begges behov inden man træffer valget om hvilken madras man i sidste ende skal købe.

 

Skummadras

Skummadrasser er de billigste madrasser du overhovedet kan finde – i visse tilfælde. Hvis man bruger skum i madrassen (ganske almindeligt skum) er der således tale om en meget billig madras der ikke består af andet end almindeligt skum, som man kender det fra de tynde madrasser man typisk finder på ældre lejrskoler og lignende.

Der findes dog også andre typer af skummadrasser som er mere moderne, og kan give dig en værdi og være yderst behagelige at sove på. Nogle af de mest populære typer her er Memory Foam madrasser såvel som Latex madrasser.

 

Rullemadras

Rullemadrasser er ikke oplagte at ligge på alene, men fungerer tilgengæld utroligt godt i en kombination med både topmadras og boxmadras. Ved at have en rullemadras ovenpå sin topmadras, så beskytter man topmadrasser og en rullemadras er både let at udskifte og rengøre, så derved kan man spare både tid og penge. Når man vælger en rullemadras, så er der flere parametre man bør kigge på, først og fremmest skal den selvfølgelig være samme størrelse som madrassen under.

Samtidig kan man også vælge en rullemadras i flere forskellige materialer, hvilket gør at man har mulighed for at tilpasse den til ens behov. En Latexrullemadras kan eksempelvis være med til at sænke kropstemperaturen om sommeren og skabe bedre varme om vinteren.

 

Springmadras

Springmadrasser køber man uden den træramme som findes ved boksmadrasser, det betyder også at man skal have en seng med sengeramme før det virkelig giver mening at købe en springmadras. Det at man skal have sengerammen er dog også den eneste reelle ulempe der er ved denne type madrasser.

Fordelene ved springmadrasser skal blandt andet findes i, at man kan vende madrassen og dermed har 2 slidflader. Men hvad der er endnu vigtigere, er at der faktisk ved mange af de nye madrasser, er mulighed for at blive nedkølet om sommeren og varmet om vinteren – ganske enkelt ved at vende din madras tilpasser du dig årstiden.

 

Madras typer

 

bonell fjedre

 

Bonell fjedre

Stærk og fast spiralfjeder med god affjedring og lang holdbarhed. Timeglasformet fjeder, der står side om side og er forbundet med stålspiraler. Giver en begrænset støtte og er relativt hård. Bruges primært i underkernen på boxmadrasser.

 

 

5 zoner

Flere af fjedersystemerne i ILVAs madrasser er 5-zonede. Det betyder, at madrassen er opbygget med fjedre med forskellige trådtykkelser, der giver individuelt efter, så kroppen overalt får optimal støtte. F.eks. giver fjedrene under hofterne mere efter, end fjedrene under skuldrene. Dermed får du den bedst mulige støtte og også den bedst mulige søvn.

 

Pocket fjedre

 

Pocket fjedre

Fleksibel, punktelastisk metalfjeder der er enkeltvis indsvejset i en pose af nålefilt. Hver fjeder arbejder individuelt og giver kroppen en særdeles god støtte. De mange vindinger og den tøndeformede konstruktion giver en super god affjedring samt ekstra lang holdbarhed.

Visko-elastisk skum

 

Visko-elastisk skum

Visko-elastisk skum er udviklet af NASA for at give astronauterne de bedste vilkår for trykaflastning ude i rummet. Materialet reagerer på vægt og varme, som blødgør skummet, så du opnår optimal støtte til en rolig liggestilling med lavest muligt tryk på hofter og skuldre. Anbefales af kiropraktorer mod ryg- og muskelsmerter, gigtlidelser, dårlig blodcirkulation, søvnbesvær, liggesår, stivhed og ømhed. Du sover bedre, og dermed lever du bedre!

Multipocket fjedre

 

 

Multipocket fjedre

Samme opbygning som pocket fjederen, men med mindre diameter, hvilket giver plads til flere fjedre pr. m2. Den lille fjederdiameter og de mange vindinger kombineret med fjederens konstruktion giver en enestående fjedereffekt. Høj bæreevne og fantastisk punktelasticitet giver kroppen optimal støtte og en fremragende komfort.

Latex

 

Latex

Latex er et elastisk og formstabilt naturmateriale, der udvindes af saften fra gummitræet. Latex er allergivenligt og giver god støtte og aflastning med fin ventilation, der tillader kroppen at ånde.